Artikelen
Fiscaal

Wat gebeurt er met de bijtelling na 5 jaar?

Start met lezen
14/07/2020

Wat gebeurt er met de bijtelling na 5 jaar?

Leestijd:
2
min.

Vragen over dit artikel?

Afspraak maken

De bijtelling van je auto verandert na 60 maanden.

Veel mensen met een auto van de zaak, en zelfs wagenparkbeheerders, zijn zich hier niet van bewust maar na 60 maanden wordt de bijtelling van elke auto opnieuw vastgesteld. Vooral bij Financial Lease of met eigen vermogen gekochte auto’s komt dit regelmatig voor. Echter moeten ook Full Operational Leaserijders op hun hoede zijn.

De impact van de gewijzigde bijtelling kan enorm zijn en, je zal het waarschijnlijk al vermoeden, is bijna altijd in je nadeel.

Wanneer verandert de bijtelling precies?

De exacte datum waarop je bijtelling veranderd is 60 maanden na de “Datum Eerste Tenaamstelling” van je auto. Omdat de wijziging niet midden in de maand plaatsvindt, gaat de wijziging in op de eerste dag van de volgende maand nadat de 60 maanden zijn bereikt. Is dit exact op de 1e van de maand dan gaat het op die dag veranderen (bron: belastingdienst). Dus als je auto op 3 november 2019 voor het eerst de weg op gaat begint de 60 maanden teller op 1 december 2019 te tellen. Dus 60 maanden later, op 1 december 2024 gaat jouw nieuwe bijtelling in.

Hoe lang geldt deze opnieuw vastgestelde bijtelling?

De nieuwe bijtelling staat vervolgens vast voor 12 maanden en wordt daarna opnieuw bepaald.

Hoe hoog is de nieuwe bijtelling?

Je zag hem waarschijnlijk al aankomen maar helaas, je bijtelling gaat in bijna alle gevallen omhoog. In het meest gunstige geval blijft je bijtelling gelijk, leuker kunnen ze het bij de fiscus niet maken.

De hoogte van je nieuwe bijtellingspercentage wordt gebaseerd op het standaardtarief tijdens de eerste tenaamstelling van je auto. Daarna nog iets met huidige kortingen maar om het niet nog ingewikkelder te maken laten we dat verhaal hier even achterwege (wil je het toch weten dan mag je ons natuurlijk altijd bellen).

Om de percentages overzichtelijk te maken hebben we ze in een tabel gezet. Voor niet volledig elektrische auto’s is het overzichtelijk, die blijven allemaal 22%. Voor elektrische auto's is het afhankelijk van het moment van  "verlengen". Bekijk de tabel voor het overzicht. Als je dit

Voorbeeld: 

Stel, je rijdt in een elektrische auto vanaf 1 december 2019 die nieuw € 70.000 kostte, met een bijtelling van 4% namelijk 22% - 18% korting. Na 60 maanden vervalt deze bijtelling. Maar als je in de auto blijft rijden, ziet de bijtelling er in 2024 zo uit:

  • 16% (dankzij 6% korting op de standaard 22%) voor de eerste € 30.000, wat neerkomt op € 4.800.
  • Plus 22% voor het resterende bedrag van € 40.000, wat € 8.800 is.
  • Dat betekent dat je vanaf 1 december 2024 € 13.600 bruto bijtelling per jaar betaalt, ofwel € 1.133 per maand.

Bijtelling na 60 maanden