De bijtelling van je auto verandert na 60 maanden.

Veel mensen met een auto van de zaak, en zelfs wagenparkbeheerders, zijn zich hier niet van bewust maar na 60 maanden wordt de bijtelling van elke auto opnieuw vastgesteld. Vooral bij Financial Lease of met eigen vermogen gekochte auto’s komt dit regelmatig voor. Echter moeten ook Full Operational Leaserijders op hun hoede zijn. Zeker in deze tijd omdat veel leasecontracten “vanwege corona” worden verlengd.

De impact van de gewijzigde bijtelling kan enorm zijn en, je zal het waarschijnlijk al vermoeden, is bijna altijd in je nadeel.

 

Wanneer verandert de bijtelling precies?

De exacte datum waarop je bijtelling veranderd is 60 maanden na de “Datum Eerste Tenaamstelling” van je auto. Omdat de wijziging niet midden in de maand plaatsvindt, gaat de wijziging in op de eerste dag van de volgende maand nadat de 60 maanden zijn bereikt. Is dit exact op de 1e van de maand dan gaat het op die dag veranderen (bron: belastingdienst).

Hoe lang geldt deze nieuwe bijtelling?

De nieuwe bijtelling staat vervolgens vast voor 12 maanden en wordt daarna opnieuw bepaald.

 

Hoe hoog is de nieuwe bijtelling?

Je zag hem waarschijnlijk al aankomen maar helaas, je bijtelling gaat in bijna alle gevallen omhoog. In het meest gunstige geval blijft je bijtelling gelijk, leuker kunnen ze het bij de fiscus niet maken.

De hoogte van je nieuwe bijtellingspercentage wordt gebaseerd op het standaardtarief tijdens de eerste tenaamstelling van je auto. Daarna nog iets met huidige kortingen maar om het niet nog ingewikkelder te maken laat ik dat verhaal hier even achterwege (wil je het toch weten dan mag je mij altijd even bellen).

Om de percentages overzichtelijk te maken heb ik ze in een tabel gezet. Voor niet volledig elektrische auto’s is het (enigszins) overzichtelijk, die worden (of blijven) allemaal 25%. In 2022 komt daar de categorie 22% bij, deze is van toepassing indien de Datum Eerste Tenaamstelling, heb je hem weer, op 1 januari 2017 of later ligt.

Voor elektrische auto’s is het wat complexer vanwege de Tesla Taks, en ook daar komt in 2022 nog een extra categorie bij. Bekijk de tabel voor het overzicht

Bijtellingstabel auto na 60 maanden verandert jaarlijks

Tabel: bijtelling na 60 maanden

Lees het artikel over Netto Bijtelling om je nieuwe bijtellingsbedrag te berekenen.