Artikelen
Autolease

Checklist voor een aantrekkelijke mantelovereenkomst

Start met lezen
06/10/2024

Checklist voor een aantrekkelijke mantelovereenkomst

Leestijd:
5
min.

Vragen over dit artikel?

Afspraak maken

Checklist voor een aantrekkelijke mantelovereenkomst met jouw leasemaatschappij

Als je als organisatie meerdere leaseauto's bestelt maak je met 1 of meerdere leasemaatschappijen een raamcontract (ook wel een mantelovereenkomst genoemd). Hierin bespreek je de belangrijkste contouren van de leasevoorwaarden. Leasecontracten zijn complexe financiële producten en ze variëren enorm in voorwaarden. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Met onderstaande checklist krijg je meer grip op het contract met je leasemaatschappij. Want heb jij wel echt een eerlijke deal gekregen op je leasecontracten? 

Hieronder vind je de checklist. In een aantrekkelijk raamcontract komen al deze onderdelen terug.

  1. Prijsmatrix: Voorspelbaarheid in tarieven
    Het vastleggen van een prijsmatrix biedt duidelijkheid over de tarieven. Zo weet je van tevoren welke kosten gepaard gaan met bijvoorbeeld een wijziging van het aantal kilometers per jaar. Dit is vaak alleen beschikbaar voor grotere wagenparken, maar Mobiliteitsbaas biedt collectieve inkoopopties waarmee dit ook toegankelijk is voor kleinere organisaties.
  2. Volledig inzicht in de calculatie
    Het is essentieel dat je volledige transparantie hebt in de leasecalculatie om grip te houden op de kosten. Vraag om een duidelijke opbouw van het leasetarief zodat je begrijpt waar elke euro naartoe gaat. Alleen dan kan je bij contractaanpassingen en hercalculaties goed nagaan of de tariefswijziging correct is.
  3. Inleverregeling
    De inleverregeling bepaalt de voorwaarden bij het inleveren van voertuigen aan het einde van het leasecontract. Controleer of er boetes worden opgelegd bij vroege inlevering of als de auto meer kilometers heeft gereden dan verwacht. Zorg ervoor dat de inlevervoorwaarden transparant en eerlijk zijn.
  4. Inzetbonus
    Je kunt met je leasemaatschappij een inzetbonus afspreken voor elke nieuwe inzet in een kalenderjaar. Dit kan een mooie bonus opleveren, maak hier duidelijke afspraken over en leg ze goed vast.
  5. Gelijke meer/minder kilometer tarieven
    Het is niet meer dan logisch dat er geen scheve tarieven zijn voor meer of minder gereden kilometers. Toch kost het bijbetalen voor een extra kilometer vaak meer dan het geld dat je terugkrijgt als je minder hebt gereden. Zorg ervoor dat deze tarieven gelijk zijn, wel zo logisch en voorkom nadelige verrassingen aan het einde van het contract.
  6. Rente-afspraak op basis van IRS of EURIBOR
    Maak een afspraak over het rentepercentage dat de leasemaatschappij mag toepassen. Pak als basis een objectief controleerbare rentekoers, bijvoorbeeld IRS. Het is gebruikelijk dat een leasemaatschappij daar een kleine opslag op doet, spreek de hoogte van deze opslag goed af. Zo voorkom je onterechte prijsverhogingen bij inzet als gedurende de levertijd de rentekoers is veranderd.
  7. Doorbelasting innameschade niet hoger dan eigen risico
    Sommige leasemaatschappijen brengen bij (niet gemelde) innameschades het volledig schadebedrag in rekening in plaats van enkel het eigen risico. Dit bedrag kan flink oplopen. Zorg ervoor dat dit goed geregeld is en dat de doorbelasting van schades nooit boven het afgesproken eigen risico uitkomt.
  8. Keuze voor centrale inkoop
    Voor organisaties met grote wagenparken kan het voordelig zijn om te kiezen voor centrale inkoop via enkele vaste dealers. Heb je een wagenparkomvang van circa 100 of meer dan loont het om ook met de importeur afspraken te maken. Zo krijg je extra korting op de aanschaf van een nieuwe auto.
  9. Service Level Agreement (SLA)
    De SLA bevat alle afspraken over de service die wordt geleverd. Dit kan variëren van onderhoud tot het gebruik van digitale tools. Let vooral op de volgende vier elementen, die bij veel organisaties zeer gewaardeerd worden:
  • Car configurator: Hiermee kunnen berijders eenvoudig hun gewenste auto samenstellen. Scheelt jullie tijd.
  • Fleetportal: Een digitaal platform waar je inzicht hebt in je volledige wagenpark en handige rapportages kunt maken.
  • Onderhoud via merkdealer: Dit biedt betere service en vormt een one-stop-shop.
  • Berijdersapp: Een app waarmee bestuurders alles rondom hun leaseauto kunnen regelen, van onderhoud tot het melden van schade.

Bovenstaande punten zitten in een aantrekkelijk en toekomstgericht raamcontract of mantelovereenkomst met een leasemaatschappij. Dit voorkomt oplopende kosten en zorgt voor het juiste service level gedurende het contract.

Direct een gedetailleerd inzicht in jouw leasevoorwaarden met onze Lease Review?

Ben je op zoek naar een partner die je helpt om alles uit jouw leasecontract te halen? Mobiliteitsbaas zorgt voor transparantie, besparingen en een raamovereenkomst op maat. Met onze Lease Review weet je direct antwoord op deze vragen: 

  • Heb jij nog wel actuele en goede prijzen?
  • Heb je grip op prijswijzigingen, bijvoorbeeld bij een aanpassing van het jaarkilometrage of de looptijd?
  • Weten we alles over de opbouw van de prijs? 
  • Kunnen de voorwaarden beter voor mijn medewerkers?

Daarnaast kunnen we je nog helpen met onder andere;