Netto bijtelling berekenen

Je netto bijtelling berekenen is vrij eenvoudig. Met een paar getallen bereken je zo het juiste bedrag.

Zorg er voor dat je de volgende cijfers paraat hebt:

  • Fiscale waarde van je (lease-)auto
  • Bijtellingscategorie van je auto
  • De hoogste belastingschijf waar je in zit

Voordat we het exacte bedrag gaan uitrekenen zullen we eerste de definities toelichten om te zorgen dat je de juiste getallen gebruikt.

De fiscale waarde is de nieuwprijs van je auto. Dit is de prijs van de auto inclusief alle opties, de BTW en de BPM. Accessoires leges en afleverkosten zijn geen onderdeel van de fiscale waarde. Of je auto splinternieuw is of al een paar jaar oud maakt geen verschil voor de fiscale waarde.

De bijtellingscategorie van je auto wordt vastgesteld op de datum van registratie. Dit is een percentage. In 2020 zijn er 2 categorieën, 22% en 4%. Dit percentage ligt vast voor een periode van 60 maanden en wordt daarna opnieuw vastgesteld.

De hoogte van je hoogste belastingschijf hangt af van je inkomen. In 2020 zijn er twee schijven. De hoogste schijf bedraagt 49,5% (vanaf €68.507) en de laagste is 37,35%. Lees meer hier over op de pagina van de rijksoverheid.

Rekenvoorbeeld

Nu je deze 3 getallen bij de hand hebt, kan je in 3 stappen je netto bijtelling berekenen:

Formule-bijtelling-auto

Ter illustratie een rekenvoorbeeld, hierbij is uitgegaan van de volgende waarden:

Uitgangspunten rekenvoorbeeld

De Netto bijtelling per maand bedraagt in deze situatie € 544,50

Netto-bijtelling-berekenen-rekenvoorbeeld

 

Nu je dit gezien hebt denk je vast, dat was simpel! Dat is het ook maar er zijn nog wel twee grensgevallen die het iets ingewikkelder maken.

Wanneer je net onder de hoogste belastingschijf zit, bijvoorbeeld €1.000 lager op €67.507 dan kom je “dankzij” je bijtelling in de hoogste schijf terecht. Je betaalt dan alleen over de eerste €1.000 het lagere belastingtarief. Over het resterende deel betaal je het hogere tarief.

Het andere grensgeval wordt veroorzaakt door de “Tesla Taks”. Voor volledig elektrische auto’s (BEV) geldt de lagere 4% bijtellingscategorie tot een maximaal bedrag van €45.000 van de fiscale waarde. Over het resterende deel tel je 22% bij.

We doen de vorige berekening opnieuw. Ditmaal voor een elektrische auto (bijvoorbeeld Tesla Model 3). En voor iemand die €1.000 onder de hoogste belastingschijf zit. In deze situatie wordt de Netto Bijtelling per maand €200,25

Bijtelling-Tesla-Model-3-berekenen