Laadpassen voor elektrische auto’s zijn er in veel verschillende “soorten en maten”. Een op het eerste oog scherp geprijsde pas kan uiteindelijk erg duur blijken te zijn. Waar moet je op letten bij het vergelijken en kiezen van de juiste laadpas voor je bedrijf? Belangrijk is om eerst duidelijk te hebben waar je voornamelijk gaat laden.

Waar kan je laden?

Kort samengevat zijn er drie verschillende locaties om te laden: 1. Privé – thuis of op kantoor 2. Publiek – de laadpaal op straat 3. Snelladen – bij de diverse snellaadstations Privéladen is niet alleen het makkelijkst maar ook het goedkoopst. Het is dus verstandig om indien mogelijk altijd een laadpaal te installeren bij medewerkers thuis en op kantoor. Om de stroomkosten van privé laadsessies via de zaak te laten verlopen is een abonnement voor automatische declaratie aan te bevelen. Bij sommige leveranciers zijn daar hoge kosten aan verbonden, later in dit artikel meer daar over. De meeste laadpassen zijn geschikt voor laden op zowel privé, publiek- en snellaadlocaties. Voor een overzicht per kaart kan je kijken op de site van laadpas top 10.

Welke kosten zitten er aan de laadpas voor je elektrische auto?

Voor een goed vergelijk van laadpassen is het van belang om alle kosten duidelijk te hebben. Kijk hierbij naar:

  • eenmalige paskosten
  • maandelijkse abonnementskosten
  • starttarieven of transactiekosten voor laadsessies
  • opslagen op kWh tarieven

De eenmalige paskosten en maandelijkse abonnementskosten spreken voor zich. Laat je echter niet verleiden om te kiezen voor de pas met het laagste abonnementstarief. Grote kans dat je daar een starttarief per laadsessie moet betalen waardoor je als snel veel duurder uit bent. Sommige passen werken niet met starttarieven. Andere passen brengen bijvoorbeeld €0,35 (Newmotion laadpas) of €0,61 (Eneco laadpas) in rekening. Daarnaast zijn er passen die ook nog een kWh-opslag hanteren. Soms alleen bij publieke laadpunten maar er zitten ook aanbieders tussen die voor jouw privé laadsessie bijvoorbeeld €0,28/ kWh in rekening brengen. Gemiddeld privé kWh-tarief is €0,23 dus dat is een opslag van ongeveer €0,05/ kWh. De stroomkosten worden daarmee ruim 20% verhoogd! Helaas is het een zeer intransparante markt. De partijen die met veel verborgen kosten werken communiceren dit helaas niet met dikgedrukte letters op hun website. Vraag daarom altijd goed door over deze tarieven of schakel een adviseur in.

mobiliteitskaart_zakelijk

Waar kan je verder op letten?

Vaste tarieven voor laden

Steeds meer laadpas aanbieders komen met één vast kWh-tarief voor laden. Voordeel is dat je kosten hiermee voorspelbaarder zijn en het dus ook niet meer uitmaakt waar je gaat laden. De voorwaarden per aanbieder zijn verschillend. Soms geldt het vaste tarief alleen voor publiek laden en is er een ander (vast) tarief voor snelladen. Bij de ander is het tarief overal hetzelfde en is ook privéladen inbegrepen. Inzicht in je laadgedrag is van belang om de voor jou beste keuze te bepalen.

Sleutelhanger om te laden

Bij veel pasaanbieders is het ook mogelijk een laadsleutelhanger te bestellen. Hiermee kan je de zogenaamde laadtag aan je sleutelbos vastmaken zodat je die altijd bij de hand hebt. Kan handig zijn!

Mobiliteitskaart

Met een laadpas kan je, je raad het al, je elektrische auto opladen. Kunnen je medewerkers ook hun parkeerkosten declareren? Of maken ze wellicht af en toe gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi voor hun zakelijke reizen? Overweeg dan een mobiliteitskaart waarmee alle transacties overzichtelijk op één factuur komen te staan. De Mobiliteitsbaas helpt je graag verder met onafhankelijk advies. Neem contact met ons op >>>

Abonnement voor automatisch declareren

Als je via een privé laadpaal gaat laden is het wel zo prettig dat de energiekosten bij de juiste partij terecht komen. De enige manier om dat transparant en efficiënt te doen is via een abonnement waarmee je automatisch de stroomkosten kunt declareren. Niet zozeer de keuze voor een pas, maar voor de laadpaal bepaalt of je aan een duur en moeilijk opzegbaar abonnement vastzit. Kies daarom altijd voor een zogenaamde “simlockvrije” laadpaal.