Wil je een laadpaal voor je elektrische auto? Lees hier waar je op moet letten voor een laadpaal thuis of op kantoor. Welke laadpaal heb je nodig en wat kost installatie.

Laadpaal elektrische auto – Thuis

Ga je elektrisch rijden dan raden wij het zeer aan om een laadpaal thuis te installeren. Dit is namelijk een stuk goedkoper dan laden aan een openbare laadpaal. Je laadpaal thuis heb je dan ook snel terugverdiend. Bovendien is thuis laden het gemakkelijkst. Je rijdt ’s ochtends weg met een volle accu en de energiekosten kunnen automatisch worden verrekend.

Wat voor jou de beste laadpaal is hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Bedenk daarom het antwoord op de volgende vragen:

 • Welke elektrische auto ga je rijden?

Kijk wat het maximale laadvermogen is bij regulier (AC) laden. Mogelijkheden zijn 3,7 kW – 7,4kW – 11kW – 22kW en kies bij voorkeur een paal die daar aan voldoet. Houd ook meteen rekening met een eventuele volgende auto, zonde om dan weer een nieuwe laadpaal te installeren. Waar je ook moet letten is of je auto een type 1 of type 2 aansluiting heeft. En om het nog technischer te maken, kijk ook naar het aantal fasen. De meeste volledig elektrische auto’s ondersteunen het snellere 3-fase laden. Nu je de de technische vereisten kent zijn er nog een aantal opties bij een laadpaal voor een elektrische auto:

 • Heb je twee elektrische auto’s, overweeg dan de optie van een dubbele laadpaal.
 • Wil je de laadunit aan de wand of op een paal?
 • Wil je een “slimme” of “domme” laadpaal?

Een slimme laadpaal maakt gebruik van load-balancing. Dit is een beveiliging tegen overbelasting van je netwerk. Alhoewel je de keus hebt tussen een “slimme” en “domme” laadpaal raden wij altijd aan om voor smartcharging te kiezen. Hiermee laad je goedkoper, duurzamer en veiliger en ben je voorbereid op toekomstige ontwikkelingen.

Laadpaal thuis kopen

 Er zijn verschillende soorten laadpalen thuis mogelijk. (Voorbeeld aanbod van EV-Box)

Laadpaal elektrische auto – Op de zaak

Voor het kopen en installeren van een laadpaal op de zaak spelen deels andere factoren.

 • Hoe groot is het elektrische wagenpark dat je nu en in de toekomst wil kunnen laden?
 • Hoeveel laadpalen wil je voor gasten reserveren?
 • Komen de palen op eigen terrein of is dit gehuurd?
 • Hoe snel wil je de auto’s voor 80% op kunnen laden?

Bij meerdere laadpalen zal ook de huidige elektriciteitsaansluiting beoordeeld moeten worden. Vraag daarom altijd een specialist om de situatie te komen schouwen of laat ons het voor je regelen.

Installatiekosten van een laadpaal voor je elektrische auto

Altijd interessant om te weten is wat een laadpaal en de installatie ervan kost.

Als je op internet kijkt vind je al een laadpaal vanaf €600 welke vanaf €300 wordt geïnstalleerd. Voor de eerste generatie BEV en PHEV is dit misschien nog een geschikte oplossing. Voor de huidige generatie elektrische auto’s zal je iets dieper in de buidel moeten tasten. Ga uit van een (basis) stelpost van €2.500.

De installatiekosten van een laadpaal kunnen oplopen door:

 • het aantal meter graafwerk van meterkast naar locatie van de paal
 • het aantal muur doorboringen
 • eventuele aanpassing van de meterkast / elektrische voorziening

Tip 1: Laat altijd eerst de situatie thuis schouwen voor een goede kosteninschatting. Zo weet je precies welk deel van je leasebudget  je voor je laadpaal moet reserveren.

Tip 2: Check de subisidiemogelijkheden voor de aanschaf van een laadpaal op de zaak

Houd rekening met hogere kosten van je elektriciteitsaansluiting

Veel mensen denken bij de keuze voor een elektrische auto niet aan de consequenties voor de elektriciteitsaansluiting. 1 op de 3 huishouden in Nederland heeft een 3x25A elektriciteitsaansluiting. Dit kan ruim voldoende zijn voor je elektrische auto maar hangt af van je persoonlijke situatie. Een verzwaring naar 3x35A betekent hogere maandelijkse kosten van ca €60 per maand. Wil je een goed kostenvergelijk maken, neem dit dan zeker mee.