De wegenbelasting op een elektrische auto gaat vanaf 2025 omhoog. De huidige vrijstelling, of beter gezegd ‘korting van 100%’, wordt in 2025 verlaagd naar 75% en in 2026 naar 0%.

Dit heeft impact op de kosten van je huidige elektrische vloot. Helaas ook als je de auto’s leaset want elke leasemaatschappij zal deze kosten aan haar klanten doorbelasten.

Daarnaast heeft het impact op de autokeuzeruimte van medewerkers binnen het budget.

Voorbeeld: Medewerker heeft een normleasebudget van €600 voor een elektrisch auto en kiest een Tesla Model 3 voor exact €600. In 2026 zou dit niet meer passen omdat leasetarief vanwege de wegenbelasting circa €100 hoger komt te liggen. Als het normleasebudget niet is aangepast kan de medewerker ineens geen Tesla Model 3 meer rijden zonder eigen bijdrage te moeten betalen.

Wat kan je hier als werkgever mee doen?

Drie mogelijkheden:

  1. Do nothing: Je past de budgetten niet aan. Gevolg: meer mensen zullen voor benzine kiezen en de keuzeruimte voor elektrisch wordt beperkter.
  2. Één op één verhogen: Je verhoogt het budget voor EV met een gemiddelde verhoging van de wegenbelasting per leasecategorie. In 2025 is dat nog een relatief klein bedrag en vanaf 2026 een flink hoger bedrag. Gevolg: mensen kunnen hetzelfde blijven kiezen, de kosten zullen stijgen
  3. Tussenweg: Je verhoogt de normbudgetten maar compenseert het niet volledig. Zo blijft de kostenstijging overzichtelijk en kom je deels toch tegemoet aan de behoeften van de elektrische rijder. Ofwel, een compromis.

De impact van per optie op je medewerkers, het milieu en de kosten staat in onderstaande figuur weergegeven.

Welk scenario moet je kiezen? Als je het aan ons vraagt adviseren we je om voor scenario 2 te gaan. Misschien geen verrassing van iemand die duurzame mobiliteit stimuleert, maar ook op de langere termijn is dit een betere keus. In 2030 wordt rekening rijden ingevoerd en ben je juist blij met alle elektrische voertuigen vanwege de lagere heffing. Ook richting medewerkers en klanten geef je hiermee het beste signaal af.

Hoe hoog wordt de wegenbelasting voor een elektrische auto?

Om te bepalen met welk bedrag je de normbedragen aan kunt passen hebben we de verwachte belasting voor een aantal populaire auto’s voor je op een rijtje gezet:

Pak het gemiddelde of kijk welke auto binnen welke leasecategorie valt en pas daarop je normbedragen aan.

De kosten zullen stijgen maar als je toch ook nog ergens wat kosten wil besparen dan weten wij voldoende andere tips en tricks voor je om je ook daarmee te helpen.